Mergi la conţinutul principal

Părinți și copii

Sănătatea generală a copilului este influențată și de starea sa de sănătate orală. De aceea, recomandăm începerea vizitelor la cabinetul stomatologic de la vârste fragede pentru a familiariza copilul cu mediul și medicul stomatolog, stabilind astfel premisele unui obicei de viață sănătos.

Odată cu erupția primilor dinți de lapte este bine ca părinții să înceapă igienizarea cavității orale a copilului cu paste de dinți și periuțe specifice vârstei. Vizita la medicul stomatolog a micului copil este necesară pentru a putea urmări evoluția erupției dentare și a surprinde și trata orice factor patologic ce poate duce la modificări scheletale și dentare.

Perioada copilăriei este caracterizată prin prezența a două dentiții, temporară și definitivă, cu modificări fiziologice importante în dezvoltarea aparatului dento maxilar, de aceea este recomandată monitorizarea permanentă din partea medicului stomatolog a tuturor etapelor de dezvoltare, pentru a putea observa și interveni oportun în cazul apariției unor evoluții nefavorabile.

Caria de biberon este procesul carios ce apare datorită obiceiului nesănătos de a adormi bebelușul cu biberonul fără a¬¬ i igieniza cavitatea bucală. Este un proces carios agresiv ce poate duce la pierderea prematură a tuturor dinților de lapte, cu soluții terapeutice limitate. Afecțiunile complicate ale dinților de lapte influențează dezvoltarea dinților definitivi prin raportul de vecinătate cu aceștia.

Recomandăm evaluarea ortodontică a copiilor în jurul vârstei de 7 ani pentru a putea surprinde eventuale anomalii dento maxilare și a recomanda măsuri terapeutice specifice.

Într o alimentație sănătoasă a copilului este bine să fie prezente alimente bogate în proteine, vitamine și calciu, precum lactate, legume, ouă, carne, nuci, semințe, fructe, și pe cât posibil evitarea carbohidraților în special la mesele de seară (produse ce conțin zahăr rafinat, paste făinoase, alimente lipicioase și moi). Sucurile acidulate sunt de asemenea pe lista alimentelor de evitat, deoarece conțin multe substanțe nocive pentru smalțul dinților, substanțe ce duc la apariția problemelor dentare.

Fluorizarea constă în aplicarea de geluri ce conțin fluor pe dinte, cu scopul de a proteja smalțul dentar.

Sigilarea dentară reprezintă manopera de aplicare de compozite fluide în șanțuri și fosete (locuri greu de igienizat) cu scopul de a împiedica retenția plăcii bacteriene în acestea.

Medicul pedodont poate recomanda realizarea și purtarea de gutiere speciale (măști dentare) menite să protejeze integritatea dinților copiilor care practică sporturi cu risc de accidentare a aparatului dento-maxilar (sporturi de contact).