Mergi la conţinutul principal

Igienizarea bucală

Dragă pacient,

În urma ședinței de igienizare profesională de astăzi, doresc să vă transmit următoarele informații ce vă vor fi utile acasă în protocolul personal de igienizare.

1. Periajul dentar se face de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața și seara, câte 2-3 minute. Foarte important de reținut următorul aspect: periajul corect se face dinspre gingie către dinte, pe toate suprafețele acestuia. Periuța utilizată trebuie sa fie de preferat una electrică, sau dacă nu, una manuală cu peri medii. Un alt aspect important de care trebuie să țineti cont este acela că după periajul de seară nu mai puteți consuma alimente sau bauturi. După periajul de seară puteți consuma doar apă, în situația în care veți consuma orice în afară de apă, periajul dentar trebuie reluat.

2. Utilizarea aței dentare este absolut necesară în completarea periajului dentar. Perii periuței nu pot patrunde în spațiile dintre dinții alăturați, așadar utilizarea aței dentare este absolut necesară între fiecare grup de dinți. Dacă există punți dentare, dinți imobilizați, aparate ortodontice sau retainere, situații în care ața dentară nu poate fi utilizată, atunci vă puteți achiziționa SuperFloss, care este o ață dentară specială, cu un capăt plastifiat ce poate fi impins între dinți, astfel încât să treacă dintr-un capăt în celălalt și să vă ajute să obțineți o igienizare corespunzătoare și a spațiilor interdentare. De asemenea, în astfel de situații, sau în situațiile în care există spații mai mari între dinți și ața dentară nu este eficientă, puteți folosi periuțe interdentare.

3. Utilizarea periuțelor interdentare: vă recomand să le folosiți cu încredere atunci când situația din cavitatea bucală o permite sau o cere. Singurul caz în care nu este indicată utilizarea periuței interdentare este cel în care dinții dvs. sunt înghesuiți iar periuța efectiv nu are cum intra, situație în care nu este indicat să forțați. Vă sfătuiesc totodată să folosiți periuța interdentară împreună cu pasta dentară pentru o eficiență sporită a acțiunii.

4. Vă mai recomand totodată și utilizarea dușului bucal, el este eficient în toate zonele din cavitatea bucală. Se aplică între dinți și se activează prin atingerea butonului, moment în care apa este împroșcată între dinți și astfel curăță resturile rămase precum și placa bacteriană. Folosirea doar a dușului bucal nu este suficientă, recomand folosirea atât a aței dentare cât și a dușului bucal împreună, ordinea în care se fac operațiunile neavand o foarte mare importanța. Eu prefer folosirea dușului după ața dentară, astfel ordinea fiind:

  • periaj dentar corect dinspre gingie spre dinte;
  • ață dentară/superfloss/periuțe interdentare;
  • duș bucal.

La finalul acestor operațiuni puteți face și un masaj gingival cu degetul la fel ca la periaj dinspre gingie spre dinte. Este un procedeu relaxant pentru dumneavoastră și totodată util pentru stimularea vascularizației gingiei.

În încheiere vă urez succes în procesul de învățare a unei igiene dentare corecte, urmând ca noi să ne revedem la 6 luni sau la un an la o întâlnire de control, în care sper să vă pot felicita pentru igiena corectă pe care o veți fi dobândit între timp. La început este posibil să vă speriați pentru că durează prea mult și să vă simțiți îndemnat să renunțați, dar dacă veți persevera și veți introduce aceste manevre simple în rutina dvs. zilnică, veți constata că vă puteți menține dinții sănătoși mai mult timp. Exemplul personal contează: dacă eu pot să fac acest protocol de igiena, acasă sau în deplasare absolut în fiecare zi, puteți și dumneavoastră.

Cu drag, medicul dumneavoastră