Mergi la conţinutul principal

Îngrijirea după implant

Indicații de îngrijire după implantul dentar

1. În primele ore după operație trebuie să țineți ceva rece pe obraz. Acest lucru va reduce semnificativ șansele de inflamare (umflare) a obrazului. Cel mai bine este să puneți niste punguțe de gheață într-un prosop.

2. Ce este mai bine după operație, să stau în poziție verticală sau să stau întins? Dacă vei sta întins acest lucru vă duce la creșterea presiunii sângelui în cap. Este mai bine să stai într-o poziție verticală în primele ore de după operație. O plimbare seara va stimula circulația sangvină și limfatică. Ar trebui să eviți efortul și exercițiile fizice pentru câteva zile.

3. Evita să mănânci și să bei băuturi fierbinți sau foarte reci în primele 2 zile. Nu mânca nimic până nu vă trece efectul anesteziei locale, altfel iți vei musca obrazul fară să simți. Poți bea APĂ.

4. Ar trebui să mănânci mâncăruri moi (legume fierte, salate sau peste), timp de 5-7 zile, până ce firele vor fi îndepărtate. Consumul de produse alimentare lipicioase (făinoase) sau dure poate cauza inflamarea zonei și deschiderea operației prin ruperea suturilor.

5. Îmi poate face cafeaua rău după operație? Cafeaua fierbinte poate cauza hemoragii post-operatorii sau probleme cu vindecarea. Același lucru se întâmplă și cu ceaiul negru, băuturile acidulate, alcoolul și nicotina. Acestea trebuie evitate în primele 5-7 zile după operație. Puteți bea cafea sau ceai la temperatura camerei.

6. Întotdeauna trebuie să mesteci pe partea opusă operației atâta timp cât rana nu este complet vindecată. Întotdeauna clătește gura cu apă cu sare, călduță, sau ser fiziologic după fiecare masa.

7. Când mă pot spală din nou pe dinți? Poți relua periajul dinților chiar din prima zi a operației. Nu întârzia cu periajul nici măcar o zi după operație pentru a preveni formarea de placă bacteriana care ar putea cauza inflamarea gingiilor. Zona operată trebuie neapărat curățată și ea, însă cu o periuță moale chirurgicală sau ultrasoft (NU folosi în aceasta zona periuță electrică sau dușul bucal).

8. Mă vă durea după ce efectul anesteziei va trece? Poate apărea durere în funcție de numărul de implanturi inserate. Durerea poate fi combătută cu medicamente împotrivă durerii. În prima noapte, ar fi bine să dormi cu capul ușor ridicat.

9. Cât de sensibilă este rana?Va mai sângeră după sutură? Sensibilitatea vă scădea de la o zi la alta. Pentru a preveni inflamarea rănii, evită atingerea ei cu limba sau cu degetele.Este normal să apară mici urme de sânge după operație. Dacă rana începe să sângereze puternic după câteva ore sau zile, trebuie să te adresezi doctorului, fară întârziere.

10.Când se vor îndepărtă firele de sutura? Ce urmează după ce au fost îndepărtate firele?

Firele de sutura se îndepărtează în 7-10 zile după inserarea implantului. Doctorul decide acest lucru.Gingia se vindecă în totalitate și trebuie așteptat un timp de 2-6 luni până ce implantul se vă integra. După perioada de integrare, se vă pune un conformator gingival, apoi se face dintele final.