Mergi la conţinutul principal

Femei însărcinate și mame

Dacă sunteți însărcinată sau alăptați și aveți probleme dentare, este important să aveți în vedere câteva informații utile.

Într-un scenariu ideal, este recomandată tratarea problemelor stomatologice înaintea unei sarcini deoarece se poate ajunge la tratamente de urgență inadecvate pentru o femeie însărcinată. Modificările hormonale produse de sarcină determină schimbări ce pot influența sănătatea dentară și, dată fiind importanța siguranței mamei și a copilului, punem accent pe profilaxie și prevenție.

Detartrajul

Tratamentul profilactic prin detartraj este indicat deoarece are drept scop obținerea unei stări de igienă orală optimă prin controlul periodic, detartraj și periaj profesional. Astfel, inflamația gingivală apărută în timpul sarcinii este redusă. Controalele regulate și igienizările pe perioada sarcinii sunt recomandate pentru a evita complicațiile dentare și parodontale, eliminând factorii agravanți ai hipertrofiei gingivale de sarcină.

Albirea dentară

Se recomandă evitarea procedurilor cosmetice pe perioada sarcinii datorită efectelor secundare pe care substanțele utilizate le-ar putea avea asupra fătului în timpul sarcinii. Nu există dovezi științifice care să ateste efectele negative pe care aceste tratamentele le-ar putea produce pe perioada unei sarcini, dar recomandăm amânarea unor astfel de proceduri.

Radiografia dentară

Este recomandată evitarea investigațiilor imagistice pe perioada sarcinii, cu exceptarea situațiilor în care este necesară o procedură medicală ce necesită efectuarea unor astfel de analize în prealabil. Se asigură măsuri suplimentare de protecție, în acest caz, mai ales în primul trimestru de sarcină (șorț cu plumb). Consultarea medicului specialist și a medicului dentist sunt esențiale pentru a găsi soluții alternative sau pentru a asigura procedurile corespunzătoare pentru efectuarea analizelor imagistice. În perioada de alăptare, radiografiile nu prezintă niciun risc, atât pentru mamă cât și pentru copil.

Anestezia și tratamentul cu antibiotice

Pe perioada sarcinii anestezia nu este contraindicată, dar medicul stomatolog trebuie să țină seama de perioada sarcinii și substanțele anestezice folosite. În cazul sarcinilor dificile, medicul stomatolog va solicita acordul medicului curant ginecolog pentru efectuarea de anestezii loco-regionale.

De asemenea, medicul stomatolog se va consulta cu medicul ginecolog pentru instituirea tratamentelor antibiotice.

Pe timpul alăptării, anestezia NU este contraindicată, iar tratamentul cu antibiotic se instituie în urma consultării cu medicul pediatru.

Pentru noi, siguranța dumneavoastră și a copilului sunt prioritare! Vă stăm la dispoziție pentru nelămuriri și vă sfătuim să vă consultați în permanență cu medicul ginecolog.