Mergi la conţinutul principal

Ortodontia

Ce este ortodonția?

Ortodonția este specializarea medicinii dentare ce are drept scop îndreptarea poziției dinților, reglarea ocluziei, a rapoartelor dintre cele două maxilare și supravegherea și corectarea creșterii și evoluției structurilor dentare. Anomaliile dentare sunt frecvent întâlnite în cazul copiilor și al adolescenților. Pozițiile și ocluziile dentare incorecte afectează, în timp, sănătatea dinților, a gingiilor și a articulației temporo mandibulare. În plus, o masticație deficitară poate avea urmări asupra sănătății tubului digestiv.

Simptomatologie / Anomalii

  • Dinți înghesuiți;
  • Dinți distanțați;
  • Dinți ectopici - situarea unui dinte în afara perimetrului arcadei dentare, dar care, topografic, păstrează proiecția lui pe arcadă;
  • Ocluzie deschisă – prezența unui spațiu, respectiv lipsa contactului între incisivii superiori și cei inferiori atunci când dinții posteriori sunt în ocluzie;
  • Ocluzie încrucișată – dinții superiori nu se suprapun corect peste cei inferiori;
  • Ocluzie inversă – dinții frontali inferiori sunt ieșiți mult în față, cei superiori sunt retrași mult în spate sau ambele situații concomitent;

Prima Vizită

Este recomandat de către medicii specialiști ca prima evaluare ortodontică să fie realizată până la împlinirea vârstei de 7 ani. În timpul copilăriei și adolescenței, oasele maxilare cresc, se maturizează și, prin urmare, este mult mai ușor de tratat orice anomalie a poziției acestora.

În cazul adulților, tratamentele aplicate necesită o perioadă mai lungă de timp pentru a permite observarea rezultatelor, deoarece oasele maxilare și-au întrerupt creșterea.

Tratamentul ortodontic începe cu efectuarea unei consultații, urmată de întocmirea unui plan de tratament. În funcție de statusul dentar al pacientului, aparatul ortodontic poate fi fix sau mobil.

Aparatul ortodontic fix este format din brackeți metalici sau ceramici (fizionomici) ce se atașează pe dinți și diferite tipuri de arcuri metalice ce îi unesc. Acest tip de aparat este recomandat după erupția dentiției definitive. De cele mai multe ori, durata unui tratament cu un astfel de aparat este cuprins între 12 și 24 de luni. Ulterior, pacientul va purta o perioadă un aparat special pentru contenție (retainer), cu rolul de a menține și stabiliza rezultatele obținute în urma tratamentului. Aparatul de contenție poate fi fie sub forma unei gutiere transparente, care va fi purtată pe timpul nopții, fie sub forma unui fir metalic subțire, aplicat pe spatele dinților.