Pedodonție
Pacientul copil și adolescent se adresează medicului pedodont deoarece dinții temporari și dinții definitivi aflați în erupție necesită manopere și tratamente specifice.
Dinții temporari își încep erupția în jurul vârstei de 4-6 luni și o încheie în jurul vârstei de 3 ani, ajungând la un număr de 20. În aceeași perioadă se află deja în dezvoltare intraosoasă dinții definitivi și de aceea este importantă atât instituirea profilaxiei cu fluor cât și igiena riguroasă a dinților temporari, afecțiunilor acestora putând influența dezvoltarea dentiției permanente.
Deprinderile unei igiene orale corecte se dobândesc încă de la această vârstă, sub atenta îndrumare și supraveghere a părinților.
Erupția dinților definitivi debutează în jurul vârstei de 6 ani cu molarul 1 și incisivii frontali inferiori, urmând să se încheie la maturitate, în jurul vârstei de 18-24 de ani, cu molarul 3.
Pentru prevenirea apariției cariei dentare se pot face fluorizări și sigilări dentare.
Fluorizarea constă în aplicarea de geluri ce conțin fluor pe dinte, cu scopul de a proteja smalțul dentar.
Sigilarea dentară reprezintă manopera de aplicare de compozite fluide în șanțuri și fosete (locuri greu de igienizat) cu scopul de a împiedica retenția plăcii bacteriene în acestea.
Medicul pedodont poate recomanda realizarea și purtarea de gutiere speciale (măști dentare) menite să protejeze integritatea dinților copiilor care practică sporturi cu risc de accidentare a aparatului dento-maxilar (sporturi de contact).