Mergi la conţinutul principal

Parodontologie

Bolile parodontale sunt afecțiuni ale gingiilor și parodonțiului (țesutul ligamentar ce leagă dintele de osul alveolar). Sunt de natură infecțioasă și au ca și cauză prezența tartrului dentar subgingival și a unor bacterii cu potential agresiv. Pacientul parodontopat are adesea un teren determinat genetic fiind predispus la apariția bolii parodontale.

O atitudine foarte importantă a pacienților cu aceste predispoziții este igienizarea corectă și monitorizarea atentă în colaborare cu medicul curant, prevenția fiind mai importantă decât tratamentul. Lipsa unui tratament adecvat duce la efecte ireversibile: pierderea dinților, pierderea de structuri osoase și țesuturi moi.

În cazurile incipiente este suficientă igienizarea corectă, însoțită de detartraje periodice și monitorizare constantă, iar pentru cazurile avansate se impun manevre de tipul: chiuretaj subgingival, chiuretaj chirurgical în câmp deschis, regenerări osoase și tisulare ghidate, însoțite de tratament medicamentos sistemic și imobilizarea dinților afectați.